Най-малко 9 пострадали от гигантските вълни в Калифорния, задават се гръмотевични бури

Предупредиха плажуващите в Лос Анджелис и голяма част от Южна Калифорния за висок риск от удавяне

30.12.2023 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева
Най-малко 9 пострадали от гигантските вълни в Калифорния, задават се гръмотевични бури

Най-малко 9 пострадали и много материални щети причиниха огромни вълни край бреговете на Калифорния. Има и предупреждения за евакуация. Вчера повече от 6 милиона души бяха с предупреждение за опасност от огромни вълни в щатите Калифорния и Орегон. От Националната метеорологична служба прогнозите бяха за океански вълни достигащи над 12 метра.

Бяха издадени заповеди за евакуация за плажа Стинсън в окръг Марин, северно от Сан Франциско, за части от Санта Круз по централното крайбрежие. 

От Метеорологичната служба в района на Лос Анджелис предупредиха, че мощни циклони на север в Тихия океан изпращат вълни с височина от 3 и половина до 5 метра изтласквайки огромна водна маса по крайбрежието. На някои места прогнозите бяха за вълни с височина до 7,6 метра, уточни БНР. 

В района има опасност и от гръмотевични бури, а в Медфорд, Орегон, очакват опасни условия на плажа и поривисти ветрове със скорост до 80 км в час. Има предупреждения и за плажуващите в Лос Анджелис и голяма част от Южна Калифорния за висок риск от удавяне. Националната метеорологична служба е с предупреждение за тези райони за висок прибой и крайбрежни наводнения до понеделник. 

Снимка: БГНЕС