Белград остава под блокада заради протестите: "Хората губят надежда, нищо не се променя"

Протестиращите обвиняват управляващите в манипулации

29.12.2023 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

Ученици и студенти блокираха центъра на Белград за 24 часа. Протестното движение в Сърбия се активизира след парламентарните избори на 17 декември, на които коалицията, начело с партията на президента Александър Вучич, се обяви за победител. Опозиционните активисти и много млади хора обаче, обвиняват управляващите в манипулации и не приемат резултатите от вота.

Сред напълно блокираните райони е този пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление, на кръстовището на улиците "Кнежа Милоша" и "Бирчанинова". Младите хора са обединени около инициатива, която носи името "Борба".

Представители на протестиращите обясниха, че за нередностите и нарушенията в изборите няма на кого да се оплачат, защото липсва адекватна обществена служба. Затова улицата е единственото място, където могат да заявят своята позиция.

"Аз лично подкрепям всяка една прокламация и всяка форма на бунт против този режим, при който живеем. Ние сме неформална организация - "Проглас". Призоваваме студентите да протестират срещу насилието, обединени сме около инициативата "Борба", сподели студентът Павле Цицварич.

Активистите от "Борба" ще продължат блокадата до утре на обяд.

"Хората започнаха постепенно да губят надежда, защото виждат, че нищо не се променя. Нито властта, нито институциите. Надявам се все пак да постигнем някакъв резултат", коментира Анджела Йоксимович.

Протестиращите искат преразглеждане на избирателните списъци. Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" избиратели от съседната държава Босна и Херцеговина са били допуснати незаконно да гласуват в Белград на 17 декември.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 2
Този филм
преди 3 месеца
Ни е познат до болка!Този епизод от филма демокрацията на САЩ ще преповтори Украйна! Сигнализирай за неуместен коментар