Лавров обвини ЕС, че изнудва Сърбия: Същото се случи с Украйна

Има натиск върху Белград, заяви руският външен министър

28.12.2023 | 14:11 Редактор: Вяра Димова
Лавров обвини ЕС, че изнудва Сърбия: Същото се случи с Украйна

Европейският съюз изнудва Сърбия, за да наложи санкции на Русия и да признае независимостта на Косово, след което Белград ще става част от Съюза. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, цитирано от сръбското издание "Политика".

"Нещо подобно се случи с Украйна преди, която преди това развиваше нормални отношения с Москва, но промени политиката си заради евроинтеграцията, тъй като беше изнудвана да избере страна", заяви Лавров.

"Подобен натиск се оказва и върху Белград, а днес сръбските власти са обвинени в манипулации и подкупи по време на изборите. Западът се опита да изнудва Белград: или да се присъедини към санкции срещу Русия, или да направи опит за държавен преврат", допълва той, цитиран от "Фокус".

Говорейки за НАТО и Украйна, Лавров коментира, че "основната цел на разширяването на НАТО не е разширяването само по себе си, а нанасянето на стратегическо поражение на Русия.

"В резултат на хибридната война, започната от ръцете на украинското общество срещу Москва, Русия всъщност стана много по-силна, а единството на нашия народ се укрепи. Стратегията за нанасяне на стратегическо поражение на Русия се провали и днес всички разбират това", уточни той.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
И нас
преди 3 месеца
ни изнудват- Шенген" по въздух и море" срещу приемане на бежанците на целия ЕС. Всъщност, благодарение на Денков ще може да пращаме бежанци на Австрия " по въздух и море", и то без граничен контрол, но трябва да не ги регистрираме в България. Сигнализирай за неуместен коментар