Скок на заразените с Ковид-19 в Гърция - хората под стрес, властите връщат маските

Експертите препоръчват спазването на предпазни мерки

28.12.2023 | 19:54 Редактор: Деси Николова
Скок на заразените с Ковид-19 в Гърция - хората под стрес, властите връщат маските

За скок на заразените с вируси, грип и Ковид-19, алармира Националната комисия по инфекции на Гърция. Тя връща предложението за използване на маски в закрити пространства. Напоследък все повече хора носят маски в супермаркети, градския транспорт и като цяло на места, където има много хора.

Националният комитет по инфекциите съобщи, че в последните седмици се наблюдава драстично увеличение на заразените от коронавирус, грип и вируси, които обхващат страната и създават натиск върху болниците в Гърция, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-конкретно, с оглед на дните на Нова година, когато движението и струпването на хора се увеличават, експертите подчертават, че особено тези, които принадлежат към високорисковите групи, трябва да използват маски, когато има струпване на хора, като в обществения транспорт, затворените пространства, но също и когато посещават здравни заведения, за да се предпазят, но това не е задължително, нито е препоръка, както беше отбелязано. Счита се като предпазна мярка. В същото време експертите препоръчват спазването на предпазни мерки, използването на антивирусни средства, когато се счита за необходимо, и ваксинация срещу Ковид-19.

Какво казват за носенето на маска?

По въпроса за връщането на задължителното използване на маски в здравните звена - член на комисията заяви, че комисията не предлага задължително използване на маски, нито прави препоръка. Той всъщност напомня, че има стара препоръка в болниците, която може да възстанови мярката в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Член на експертната комисия отбеляза, че няма становище за предприемане на допълнителни мерки. Струва си да се отбележи, че напоследък учените изразиха загриженост относно ниската активност по отношение на актуализираната ваксина срещу Ковид-19, тъй като само един на всеки десет, принадлежащ към уязвими групи, се е ваксинирал.

Здравните власти са загрижени, че случаите ще се увеличат след празниците, тъй като тогава повечето хора намират възможност да се забавляват и да се срещат с приятели и семейство на закрито. Разпространението на Ковид-19 се увеличава и доведе до стотици нови приеми в болници, които надхвърлят 1300 на седмица.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 4 месеца