"Файненшъл таймс": Има риск Украйна да забави пенсии и заплати, ако не получи пари

Киев се нуждае от незабавно "инжектиране" на средства

27.12.2023 | 21:36 Редактор: Вяра Димова

Правителството на Украйна е изправено пред перспективата да забави изплащането на пенсиите и заплатите на държавните служители, ако ключовата западна финансова помощ не бъде одобрена скоро, каза вицепремиерът Юлия Свириденко пред в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

След началото на руското нашествие през февруари 2022 г. Киев насочва всичките си приходи към отбраната и разчита на чужда подкрепа, за да покрие всичко - от пенсии до социални плащания. Ключови финансови пакети, включително 50 милиарда евро (55,54 милиарда долара) от Европейския съюз, са блокирани в Брюксел и Вашингтон.

"Подкрепата на партньорите е изключително важна. И тя ни трябва спешно", каза Свириденко пред вестника, цитирана от БТА.

Вицепремиерът поясни, че забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери. Властите в Киев се надяват на незабавно инжектиране от чужбина на 18,5 млрд. евро и повече от 8 млрд. долара, за да се помогнете за следващото покриване на годишния бюджетен дефицит от 43 млрд. долара.

Свириденко каза за "Файненшъл таймс", че се надява финансирането от ЕС да бъде одобрено през февруари и получено през март 2024 г.

Снимка: БГНЕС