Русия разполага новите си гаубици в Украйна, а не край Финландия

Масовото им производство вече е започнало

27.12.2023 | 14:11 Редактор: Вяра Димова
Русия разполага новите си гаубици в Украйна, а не край Финландия

Русия ще разположи в най-скоро време най-новите си гаубици на фронта в Украйна, а не, както бе съобщено по-рано днес – в Северния военен окръг, който граничи с Финландия и Норвегия, коригира се Ройтерс. Агенцията се позовава на днешно изявление на ръководителя на държавния конгломерат "Ростех".

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" са приключили и тяхното масово производство вече е започнало, заяви главният изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за РИА Новости. Първата пилотна партида ще бъде доставена на армията тази седмица.

"Мисля, че те ще се появят там (на бойното поле в Украйна, бел. ред.) скоро, тъй като с гаубиците от този клас ще имаме предимство пред артилерийските модели на Запада по отношение на далекобойността на стрелбата", каза Чемезов, цитиран от БТА.

По-рано този месец руската държавна агенция ТАСС информира, че отделни самоходни гаубици "Коалиция-СВ" вече са мобилизирани на фронта в Украйна. Артилерийските установки са с далекобойност на стрелбата до 70 километра, оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди, а честотата на стрелбата може да достигне над 10 снаряда в минута. Изборът на мишена, прицелването и направляването са автоматизирани, посочва агенцията.

Снимка: БГНЕС