Нетаняху посочи кои са трите предпоставки за мир в Ивицата Газа

Основната е унищожаването на "Хамас"

26.12.2023 | 10:10 Редактор: Деси Николова
Нетаняху посочи кои са трите предпоставки за мир в Ивицата Газа

В статия за американския вестник The Wall Street Journal министър-председателят на Израел Нетаняху определи три "предпоставки за мир" в Ивицата Газа: "унищожаването на "Хамас:, демилитаризацията на Газа и дерадикализацията на цялото палестинско общество“.

Англоезичното издание The Times of Israel отбелязва, че в статията не се споменават многобройните заложници, които все още са в плен в Газа. В текста Нетаняху не посочва освобождаването им като предварително условие за мир.

"САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни подкрепят намерението на Израел да унищожи терористичната групировка. За постигането на тази цел нейните военни способности трябва да бъдат демонтирани и политическото управление над Газа трябва да бъде прекратено", пише премиерът на Израел.

Освен това според него Израел трябва да има гаранции, че Ивицата Газа "никога повече няма да бъде използвана като база за нападение" срещу еврейската държава.

"Наред с други неща, това ще изисква създаването на временна зона за сигурност по периметъра на Газа и механизъм за инспекция на границата между Газа и Египет, който ще отговори на нуждите на Израел за сигурност и ще предотврати контрабандата на оръжия на територията", пише Нетаняху.

По думите на Нетаняху "очакванията палестинската власт да демилитаризира Газа е празна мечта". Той я обвинява, че "финансира и прославя тероризма в Юдея и Самария и учи палестинските деца да се стремят към унищожаването на Израел".

Освен това, "училищата трябва да учат децата да ценят живота пред смъртта, а имамите трябва да спрат да проповядват убийството на евреи".

"Палестинското гражданско общество трябва да се трансформира, така че хората да подкрепят борбата срещу тероризма, вместо да я финансират“, пише още израелският премиер.

"Това вероятно ще изисква смело и морално лидерство", предполага Нетаняху, критикувайки президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, който "дори не може да бъде накаран да осъди зверствата, извършени на 7 октомври“.

Премиерът посочва като пример "успешната дерадикализация", настъпила "в Германия и Япония след победата на съюзниците във Втората световна война" и отбелязва, че "днес и двете страни са основни съюзници на САЩ и допринасят за мира, стабилността и просперитета в Европа и Азия“. Той добавя, че след 11 септември "визионерите на арабските лидери от Персийския залив поеха усилия да дерадикализират своите общества и да трансформират своите страни".

"След като ХАМАС бъде унищожен, Газа е демилитаризирана и палестинското общество започне процеса на дерадикализация, Газа може да бъде възстановена и перспективите за по-широк мир в Близкия Изток ще станат реалност", заключава Нетаняху, информира "Фокус".

Снимка: БГНЕС