Очаква се близък довереник на Нетаняху да се срещне с представители на администрацията на Байдън

Целта - да обсъдят следващата фаза на войната в Газа

26.12.2023 | 08:02 Редактор: Деси Николова
Очаква се близък довереник на Нетаняху да се срещне с представители на администрацията на Байдън

Според източник, запознат с плановете, близък довереник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху се очаква да се срещне с представители на администрацията на Байдън на 26 декември, след като израелският лидер обеща "дълга битка" във войната в Газа.

Рон Дермер, смятан за един от най-близките съюзници на Нетаняху, се очаква да се срещне с представители на Белия дом и Държавния департамент, за да обсъдят следващата фаза на войната в Газа, съобщи източникът за CNN.

Дермер е член на военния кабинет на Израел, който преди това е бил посланик в САЩ. Очаква се той да се срещне със съветника по националната сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Антъни Блинкен и членове на Конгреса, според Axios, който пръв съобщи за срещите.

От Съвета за национална сигурност заявиха, че нямат срещи, които да обявят "в момента".

Очакваните срещи се провеждат в момент, когато Белият дом търси начин Израел да се оттегли от войната с висок интензитет, която води от близо три месеца в Газа и в резултат на която са загинали около 20 000 души, според палестинското Министерство на здравеопазването в Рамала, което черпи данни от контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа, предаде БГНЕС.

Миналата седмица Белият дом заяви пред репортери, че Израел е уверил Съединените щати, че ще премине към операции с по-ниска интензивност, въпреки че администрацията не е посочила конкретни срокове за този преход. Преди това американски служители заявиха, че очакват Израел да промени тактиката си към по-локализирани операции до януари.

На 25 декември Нетаняху се зарече, че войната в Газа все още е "дълга битка и не е близо до края си". След второто си посещение в Газа от началото на войната на 7 октомври Нетаняху заяви в изявление, че Израел ще "задълбочи боевете".

Снимка: БГНЕС