Нетаняху: Войната в Газа далеч не е приключила, засилваме сраженията

"Битката ще отнеме много време", заяви той

25.12.2023 | 17:32 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху: Войната в Газа далеч не е приключила, засилваме сраженията

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната в Ивицата Газа срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" далеч не е приключила, предадоха Ройтерс и Франс прес. Той каза това на среща с депутатите от своята партия "Ликуд", след като посети крайбрежната палестинска територия.

"Няма да спрем. Ще продължим да се бием и ще повишим интензивността на сраженията през следващите дни. Битката ще отнеме много време и не е близо до приключване", обобщи позицията си израелският премиер.

Нетаняху определи като фалшиви медийни спекулации твърденията, че Израел може да обяви прекратяване на огъня с "Хамас". Според публикувани разчети на израелското министерство на финансите войната ще продължи поне до края на февруари следващата година. Това ще струва още най-малко 50 милиарда шекела (14 милиарда долара) и почти ще утрои бюджетния дефицит на Израел - от целевото равнище от 2,25% до 5,9% от брутния вътрешен продукт, съобщи Ройтерс.

Израелският премиер говори в обстановка на засилващи се международни призиви за примирие по хуманитарни причини на фона на критичната ситуация в ивицата Газа.

Без военен натиск Израел няма да успее да освободи оставащите в палестинската територия заложници, изтъкна Нетаняху, аргументирайки отказа си да се съгласи на прекратяване на огъня, информира БТА.

По последни данни на властите в контролираната от "Хамас" Ивица Газа при израелски атаки са били убити близо 20 700 души, предаде още Ройтерс. Израел започна да нанася удари в крайбрежната палестинска територия на 7 октомври - деня, когато бе атакуван от ислямисткото движение. Бойци на "Хамас" убиха в Израел около 1140 души и отведоха в Газа приблизително 240 като заложници.

Снимка: БГНЕС