Светът посрещна Рождество: Във Витлеем Исус се роди в руините от бомбите, Украйна празнува

"Тъмнината се оттегля, злото ще бъде победено", каза Володимир Зеленски в първата си празнична реч

25.12.2023 | 14:08 Редактор: Вяра Димова

Войната - навсякъде по света, бе основната тема в словото на Папа Франциск по случай Рождество Христово. От централния балкон на базиликата "Свети Петър" главата на римокатолическата църква говори пред многохилядното множество. Папата отправи специална почит към хората в Светите земи, където обаче тазгодишната Коледа е по-тиха от обичайното.

Витлеем - родното място на Исус тази година не празнува. В знак на солидарност с палестинците в Газа, на мястото на голямата коледна елха стои сцената с раждането на бебето Исус, но под развалините от бомбардировките. Празничният ден започна с протест срещу войната в Газа.

За победа и свобода се обяви украинският президент Володимир Зеленски в първата си празнична реч на 25 декември.

"Ден след ден и стъпка по стъпка тъмнината се оттегля. Тъмнината в крайна сметка ще загуби. Злото ще бъде победено. Днес това е нашата обща цел, нашето общо желание и това, за което се молим. За нашата свобода. За нашата победа. За нашата Украйна", каза Зеленски.

За първи път Коледа в Украйна се отбелязва днес, а не на 7 януари, когато празнува Русия. 

Папа Франциск приветства множеството на площада пред катедралата "Свети Петър" за празника. 

"Ние заставаме зад нашите братя и сестри, които страдат от войната. Нашите сърца са с Палестина, Израел и Украйна", заяви той.

В Европа Коледа традиционно се отбелязва в историческите катедрали и шарени коледни базари. Тази година в катедралата в Кьолн бяха въведени допълнителни мерки за сигурност заради сигнали за възможни терористични атаки. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Барометарът
преди 4 месеца
ВСИЧКИ православни страни, които минаха от православен към католически календар, включвайки и нашата, БЕЗ да питат поповете, в конституциите им пише (напразно) че държавата и верите са отделени, просто замениха руското с американско иго, сякаш доларите падат от небето. Вярата е догма която е вечна и не се променя, за разлика от дневната политика. Па така и Украйна клечи и моли за американска окупация, мислейки че това е нещо добро. Сигнализирай за неуместен коментар