Папа Франциск: Сърцата ни са там, където Бог е отхвърлен от пагубната логика на войната

По време на папската меса присъстваха 6500 души в базиликата "Свети Петър"

25.12.2023 | 10:50 Редактор: Толя Стоянова
Папа Франциск: Сърцата ни са там, където Бог е отхвърлен от пагубната логика на войната

"Сърцето ни тази вечер е във Витлеем, където Князът на мира все още е отхвърлен от пагубната логика на войната, от рева на оръжията, които и днес му пречат да намери подслон в света", заяви папата Франциск в проповедта си по време на литургията в катедралата "Свети Петър" на Бъдни вечер, предаде ANSA.

Припомняйки "контекста, в който се роди Иисус", и тогавашното "преброяване на цялата земя", папа Франциск добави, че "докато императорът брои жителите на света, Бог влиза в него почти тайно, докато онези, които командват, се стремят да се издигнат сред великите в историята, Царят на света избира пътя на смирението. Никой от могъщите не Го забелязва, а само няколко пастири, изтласкани в периферията на социалния живот".

Папата предупреди за "риска да се изживее Рождество Христово с езическа представа за Бога, сякаш Той е могъщ господар".

87-годишният понтифик говори часове след като израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да навлезе по-дълбоко в палестинския анклав Газа, след като войските му преживяха един от най-тежките дни на загуби в сухопътната война, допълни Ройтерс.

А в града, в който е роден Иисус, палестинският министър на туризма Рула Маайа заяви:

"В града, в който е роден Иисус, има много хора. Витлеем празнува Рождество с тъга и скръб заради случващото се в Газа и на целия Западен бряг, във всички палестински територии".

По време на папската меса присъстваха 6500 души в базиликата "Свети Петър" и още толкова, които гледаха на екрани на площада отвън. Франциск заяви, че истинското послание на Рождество е мир и любов, като призова хората да не бъдат обсебени от светския успех и "идолопоклонничеството на консуматорството".

Той говори за твърде човешката нишка, която преминава през историята: стремежът към светска власт и могъщество, слава и известност, който измерва всичко с успех, резултати, числа и цифри, свят, обсебен от постиженията, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС