Чехия обяви ден на национален траур след стрелбата в Прага

Това е най-тежката масова стрелба в Чешката република от десетилетия насам

22.12.2023 | 07:00 Редактор: Деси Николова

Чешката република обяви събота за ден на национален траур, след като въоръжен младеж уби 14 души и рани 25 в Карловия университет в Прага. 

Президентът Петър Павел изрази своята голяма тъга и "безпомощен гняв от напълно ненужната" загуба на човешки животи. 

Престрелката в Карловия университет не е свързана с тероризъм и организирана престъпност, заяви чешкият министър-председател Петър Фиала. Той нарече инцидента "ужасяващ акт, за който няма оправдание" и изрази съболезнования на близките на жертвите.

В събота знамената на всички обществени сгради ще бъдат спуснати наполовина, а по обяд ще бъде запазена минута мълчание в памет на загиналите. Отменени са много спортни и културни събития.

Това е най-тежката масова стрелба в Чешката република от десетилетия насам. Чешката полиция съобщи на брифинг, че стрелецът се е самоубил, когато полицията се е намесила. Лицето, чиято личност не е потвърдена, е убил баща със законно притежавано оръжие преди да се запъти към университета. 

Насилието в историческия център на града предизвика евакуация на цивилните от района и разполагане на тежко въоръжена полиция. Стрелбата беше открита във Факултета по изкуствата на Карловия университет, който се намира близо до големи туристически обекти като Карловия мост от 14-ти век. 

Българското външно министерство заяви, че няма данни за пострадали български граждани.

Снимка: БГНЕС