Масова чистка в службите и медиите в Полша, опозицията нахлу в държавната телевизия

Премиерът Доналд Туск смени важни постове и уволни шефове

21.12.2023 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

Масова чистка по върховете на службите и националните медии в Полша. Седмица, след като положи клетва, премиерът Доналд Туск смени ръководителите на антикорупционната агенция, на вътрешното и външното разузнаване и на двете военни разузнавателни служби. След това уволни и шефовете на държавните медии. Това провокира представители на опозицията да нахлуят в сградата на национална телевизия и програмата за кратко да бъде прекъснатата.

Симпатизанти на доскорошните управляващи от "Право и справедливост" нахлуха в сградата на полската телевизия. Опозицията определи действията на премиера Доналд Туск като беззаконие и атака срещу свободните журналисти. А той се закани да деполитизира медиите още в първите си думи като министър-председател на Полша.

"Протестирам срещу пълната недееспособност на обществената телевизия и радио и срещу превръщането им в пропагандни говорители на правителството", заяви Туск.

Огромно количество полиция бе изпратено да пази сградата на телевизията, а  излъчването на програмата, дори за кратко, бе преустановено.

"Такава груба намеса в управлението на обществената телевизия е абсолютен акт на беззаконие. Искате ли да имате всичката информация, подготвена от един източник, подготвена от пресофиса на министър-председателя Туск? Аз мисля, че поляците не заслужават това", коментира Матеуш Моравецки. 

Полският президент Анджей Дуда също остро разкритикува уволненията.

"Това е анархия. Анархия е да заобикаляш съществуващите закони и да създаваш нови, заобикаляйки Конституцията, възползвайки се от мнозинството си в парламента. Това е крещящо нарушение на закона!", смята Дуда.

Независими журналисти в Полша подкрепят смените, тъй като според тях медиите са били силно зависими от бившите управляващи.

От "Право и справедливост" обявиха, че ще продължат да протестират.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС