Туск се провъзгласи за победител в Полша: Демокрацията победи. Свалихме ги от власт!

Вотът е определян като най-важният след 1989 г.

16.10.2023 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Опозиционният лидер а Полша - Доналд Туск, обяви победа, въпреки че официалните данни от държавната избирателна комисия се очакват утре сутрин. По предварителни данни управляващият блок "Обединена десница" печели изборите с 36,8% от гласовете. Вотът е определян като най-важният след 1989 година.

Той е министър-председател на Полша в периода 2007 - 2014 г., опозиционен лидер и вероятно новият премиер на страната. Доналд Туск може да се завърне в своя стар офис след като неговата партия "Гражданска коалиция" спечели 31,8% подкрепа. 

"Полша спечели, демокрацията победи. Свалихме ги от власт! Днес е един от най-добрите дни за демокрацията в нашата страна. Този ден ще остане в историята като ново начало за демокрацията. Днес Републиката се прероди", заяви Туск. 

Според данни от екзитполовете партията на Туск, заедно с "Трети път" и "Нова левица", които участваха на изборите с отделни листи, но с едни и същи обещания, имат мнозинство, за да сформират правителство и да детронират управляващата "Право и справедливост". Ако резултатът се запази, "Право и справедливост" от една страна печелят, но от друга губят. Те получават най-много места, но по-малко, отколкото на предишните избори и недостатъчно, за да ръководят правителство, което да може да прокарва закони.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински коментира резултатите.

"Трябва да имаме надежда и също така трябва да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ние ще реализираме този политически проект по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена", заяви Качински.

Най-вероятно "Право и справедливост"  първа ще получи от президента Анджей Дуда възможност да се опита да състави правителство.

Под тяхно ръководство страната бе разтресена от масови протести за правото на жените на аборт и за дискриминацията на сексуално различните. И не само. Полша се дистанцира от Европейския съюз – нещо, което бившият председател на ЕС Доналд Туск обещава да промени, ако вземе властта. А така и да осигури на страната милиарди евро и финансиране от ЕС.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС