Елиминираха стрелеца от Прага - има ли пострадали българи?

В момента на нападението в сградата са се намирали около 2 000 души

21.12.2023 | 18:34 Редактор: Толя Стоянова

Стрелба с жертви и множество ранени в центъра на чешката столица Прага тази вечер. Полицията съобщи за убити и десетки ранени хора. Нападението е извършено във факултета по изкуства на Карловия университет. Местните власти обявиха, че извършителят е елиминиран. Студентите във факултета бяха евакуирани. Целият район в Стария град на Прага беше отцепен от полицията. Нападението предизвика уплаха и дори паника сред жители и туристи по Карловския мост.

Стрелецът се бил качил на покрива на сградата, след като е стрелял по хората. Затворен за всякакво движение беше целият район около площад "Ян Палах". Говорител на факултета каза, че персоналът и студентите са били инструктирани да се затворят в офисите и в класните стаи. В момента на нападението в сградата са се намирали около 2 000 души.

На място бяха изпратени полицейски подкрепления, включително и спецчасти за бърза реакция. Действията на полицията продължават, както и огледите и разпитите на очевидци. Броят на загиналите и пострадалите все още се уточнява. Някои от ранените са в по-тежко състояние. 

По информация на посолството на България в Чехия, към този момент няма данни за пострадали български граждани. Задграничното ни представителство в Прага е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи ситуацията.

Продължава и работата на терен на спасителните и медицински екипи. На място бяха изпратени и пожарни автомобили.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС