Русия допълни списъка с издирваните лица, търсят съюзник на Навални

В него попадна и Мария Певчих

21.12.2023 | 20:16 Редактор: Вяра Димова
Русия допълни списъка с издирваните лица, търсят съюзник на Навални

Руските власти включиха в списъка на издирваните лица Мария Певчих, директор на борда на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на лишения от свобода опозиционер Алексей Навални, с когото няма никакъв контакт от две седмици, предаде АФП.

"Мария Константиновна Певчих се издирва по член от Наказателния кодекс", гласи базата данни на руското МВР.

В нея обаче не се уточни по кой член се издирва Певчих, която живее в изгнание в Лондон и вече е смятана от властите за "чуждестранен агент". На практика това не позволява на тази критичка на Кремъл да се върне в Русия под страх от арест. Фондът за борба с корупцията на Навални беше обявен за "екстремистки" от руските власти през 2021 г.

Поддръжниците на опозиционера, който беше вкаран в затвора в началото на 2021 г., след като оцеля при опит за убийство чрез отравяне, за което обвини Кремъл, нямат никакви новини за него от повече от две седмици. Те се опасяват, че той ще бъде преместен в друг затвор с по-строг режим - процедура, която често отнема седмици в Русия, огромна територия, осеяна със затвори, наследени от съветската епоха, много от които се намират в откъснати региони на страната.

"Алексей трябваше да има изслушване сега. Той отново не се появи", обяви Кира Ярмич, говорител на антикорупционния активист, цитирана от БГНЕС.

"От 16 дни нямаме никаква информация за Алексей", заяви тя, визирайки опонента, който в момента излежава 19-годишна присъда за "екстремизъм".

През последните дни няколко международни неправителствени организации и чуждестранни официални лица изразиха тревога от изчезването на Навални. 

Снимка: БГНЕС