Между 40 000 и 50 000 души се ровят всеки ден из контейнери и сметища в Йоханесбург

Всичко, което може да се рециклира, се сортира и предава

20.12.2023 | 22:13 Редактор: Деси Николова
Между 40 000 и 50 000 души се ровят всеки ден из контейнери и сметища в Йоханесбург

За да е сутрин пръв при кофите за боклук, 39-годишният Сифелеле Ндлову спи в близкото автобусно депо. Започва работа много рано, веднага щом контейнерите с отпадъци бъдат изнесени на улицата.

"Или трябва да станеш много рано, или да спиш навън. Прекалено голяма е конкуренцията, а понякога дори се стига до бой. Изведнъж се появява някой и ти заявява, че улицата била негова. За щастие и аз си имам улица", казва приятелят му Мзамбия в репортаж на АРД от Йоханесбург.

Обединение за самопомощ

Сифелеле Ндлову всъщност е учил маркетинг, но вече осем години семейството му се препитава от събирането боклук. Избрал си е квартал Паркхърст, където живеят основно хора от средната класа. За целта Сифелеле си е сковал сам количка, с която превозва чувалите със събраните от него отпадъци. Когато камионите с боклук пристигнат, той трябва да е готов бързо да сортира всичко, което подлежи на рециклиране. "Слагам всичко в различни торби. Трябва да разделям пластмасовите кутии от бидоните, защото са различни", казва той за АРД.

Около 60 тона сортирани отпадъци всеки месец

Дълги години и Хлатшуайо е събирал боклук от контейнерите по улиците. Сега с гордост показва как отделните видове отпадъци от пластмаса, картон и фолио се сортират, за да бъдат пресовани след това в специално наето за целта хале в центъра на града. Месечно при тях постъпват близо 60 тона разделно събрани материали, които подлежат на рециклиране.

Приходите от рециклирането се разпределят между работниците. Плащат им се и осигуровки, включително за безработица. Целта на организацията е да осигури човешки условия на труд за всички, заети в бранша, предаде DW.

Парите са оскъдни

Но за много от събирачите на отпадъци в Йоханесбург животът на улицата е крайно суров. За да превозят събраните и сортирани от тях отпадъци, са принудени да изминават по много километри на ден. И да се надяват, че ще им бъде заплатено по честен начин за труда.

Ако има късмет, 39-годишният Сифелеле Ндлову изкарва по около 50 евро на седмица, но има и седмици, в които получава по-малко от десет. Да се види със съпругата и децата си, които живеят на 600 километра от него, може да си позволи само за Коледа, се казва в репортажа на АРД.

Снимка: Pixabay