Гръцкото правителство изпраща военни кораби в Червено море срещу хутите 

Те вече патрулират в този район на морето

20.12.2023 | 19:53 Редактор: Деси Николова
Гръцкото правителство изпраща военни кораби в Червено море срещу хутите 

Гърция ще изпрати военни кораби в Червено море, за да участва в коалиция, създадена от САЩ за борба срещу заплахата от йеменските хути.

На среща с журналисти, коментирайки ескалацията на атаките на йеменските бунтовници срещу търговски кораби в Червено море, министърът на корабоплаването и застрахователната политика на Гърция Христос Стилианидес каза, че това е сериозен проблем. Той добави, че Гърция е готова да участва във всяка международна инициатива за гарантиране на безопасността на корабоплаването, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Стилианидес коментира решението на американската страна да обяви в понеделник създаването на коалиция в Червено море т.нар. "Пазител на просперитета", който включва 10 държави за противодействие на атаките на шиитски бунтовници срещу търговски кораби.

Той каза още, че Министерството на морското и островно дело на Гърция вече е в контакт с официални лица от Европейския съюз и САЩ. Министърът подчерта, че военни кораби вече патрулират в този район на морето, осигурявайки преминаването на корабите. Той също така изрази увереност, че благодарение на подобни инициативи и решителност ситуацията в този район на морето ще бъде овладяна.

Коментирайки решението на големите корабни компании да пренасочат някои кораби около Южна Африка, временно спирайки преминаването на кораби от района от съображения за сигурност, Христос Стилианидес отбеляза, че това значително ще увеличи оперативните разходи на корабите и ще доведе до по-високи цени на продуктите за крайния потребител.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Охоо
преди 4 месеца
Гърция я набутаха в коалиция на " желаещите". Сигнализирай за неуместен коментар