Антонио Гутериш: Неравенствата се задълбочават, правата на човека са под заплаха в цял свят

Конфликтите бушуват с ужасяващи последици, каза генералният секретар на ООН

15.12.2023 | 20:55 Редактор: Толя Стоянова
Антонио Гутериш: Неравенствата се задълбочават, правата на човека са под заплаха в цял свят

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че правата на човека "са обект на атаки по целия свят", като същевременно похвали тези, които ги защитават, по време на церемония по отбелязване на 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, предаде АФП.

"Неравенствата се задълбочават. Гладът и бедността се увеличават. Правата на жените са в застой, а в някои случаи и се връщат в обратната посока", заяви Гутериш на церемонията по отбелязването на декларацията, приета на 10 декември 1948 г.

"Конфликтите бушуват с ужасяващи последици за цивилното население, както драматично наблюдаваме всеки ден с огромна смърт и страдание в Газа след ужасите на атаките от 7 октомври, извършени от палестинската групировка "Хамас", каза той, цитиран от БГНЕС.

Гутериш добави, че "се появяват нови заплахи - от катастрофални климатични бедствия до изкуствен интелект, който крие потенциал за огромни възможности, но и за огромни опасности".

"По целия свят правозащитниците са светлини в мрака", каза той и нарече работата им "дълбоко опасна".

Гутериш заяви, че през изминалата година са били убити почти 450 правозащитници, журналисти и синдикалисти. 40% повече в сравнение с предходната година. Ръководителят на ООН призова всички държави членки да засилят ангажимента си за превръщането на правата на човека в реалност.

Снимка: БГНЕС