Коледната трапеза на гърците поскъпна с 20%, пуйката гони €11, свинското - €9

За курабии трябва да се бръкнат €30

15.12.2023 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
Коледната трапеза на гърците поскъпна с 20%, пуйката гони €11, свинското - €9

Според Общата федерация на потребителите  в Гърция тазгодишната коледна трапеза ще бъде с 20% по-скъпа, отколкото през 2022 г. Въпреки изказванията на министъра на развитието Костас Скрекас, че цените на коледната трапеза се движат на същите нива като през 2022 г. изглежда реалността напълно му противоречи. Цените продължават да растат. Потребителите  са намалили  дори основните хранителни продукти, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Празненствата тази година ще бъдат чувствително  по-скъпи от миналогодишните, като поскъпванията се регистрират при месото, плодовете, зеленчуците и сладкишите. Това води до колебание от страна на потребителите и чакат до последния момент за своите покупки с надеждата да намалят цените.

Пуешко, пилешко, агнешко и ярешко се продават на високи цени, като купувачите претеглят кое е най-доброто за джоба им да сложат на празничната си трапеза.

Цените на свинското и говеждото също са се увеличили.

Прясна пуйка (кг) 9 – 11 евро, замразена пуйка (кг) 4,90 – 7,20 евро
Свински пържоли (кг) 6 – 9 евро  
Телешко без кости (кг) 10,90 – 12,50 евро
Агнешко(кг)10,40 – 13 евро, ребра (кг) 10,90 – 13,80 евро 

Увеличени са и цените на сладките, които традиционно съпътстват коледната и новогодишната празнична трапеза. Гръцките традиционни сладки меломакарона  и курабии са достигнали до €30 за килограм.

Високи са цените и на зеленчуците, като търговците подчертават, че тяхната сезонност се отразява на цената.

Картофи (кг) 0.90 – 1.50 евро, домати (кг) 1.90 – 2.50 евро, краставици (кг) 1 – 1,50 евро, магданоз (кг) 0,50 евро, кромид (кг) 1 - 1.50 евро.

Снимка: pixabay