€17 млн. раздава правителството на Кипър за Коледа на социално слаби хора

Българите в Кипър, които отговарят на изискванията, също ще вземат празничния бонус

13.12.2023 | 09:15 Редактор: Толя Стоянова
€17 млн. раздава правителството на Кипър за Коледа на социално слаби хора

Над 17 млн. евро разпределя правителството на Кипър за "коледен подарък" за хората от социално слаби групи. От днес до 19 декември парите за празничния бонус ще постъпят в банковите им сметки. Допълнителната коледна надбавка се предоставя на получаващите минималния гарантиран доход и социални помощи, пенсионери с ниски доходи, хора с увреждания.

За празниците с по 100 евро ще бъдат подкрепени многодетните майки, както и самотните родители, чийто брутен годишен доход на домакинството за миналата година е под 19 500 евро. 100 евро е и минималната сума за възрастните хора с ниски пенсии.

Коледният подарък за получаващите минимален гарантиран доход или социални помощи е в размер на 80% от основните нужди на семейството им за декември тази година, предаде БНР.

Българите в Кипър, които отговарят на изискванията, също ще вземат празничния бонус. Преди Коледа ще бъдат изплатени и редовните месечни надбавки и обезщетения. С 15% са увеличени средствата за социални помощи в проектобюджета за догодина. Неговото тридневно обсъждане в пленарната зала на парламента започва на 18 декември, гласуването му ще бъде на 20 декември.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)