Зеленски си тръгна от САЩ с по-малко пари от желаното, републиканците скочиха на Байдън

Бием се за нашата държава и свобода, подчерта украинският президент

13.12.2023 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от САЩ по-голяма помощ за Киев. След среща в Белия дом американският президент Джо Байдън призова Зеленски да не губи надежда в борбата на страната му срещу инвазията на Русия, и обяви отпускането на 200 милиона долара допълнителна военна помощ за Украйна.

Въпреки топлото посрещане във Вашингтон, визитата на украинския президент не може да се смята за успешна. Зеленски се надяваше на повече, отколкото получи. Той си тръгна от Белия дом с обещание за 200 милиона долара - много малка част от 60-те милиарда, които поиска.

Американският президент призова Конгреса да отблокира парите.

"Конгресът трябва да гласува финансирането. В противен случай те ще дадат на Путин най-големия коледен подарък, който е възможно да подарят. Ние трябва да му докажем, че греши", заяви Байдън.

На този етап обаче съпротивата на републиканците срещу финансирането за Украйна остава. Те настояват парите да отидат за засилването на вътрешните граници и борбата с нелегалната имиграция от Латинска Америка.

"Нашето първо условие, за който и да е пакет за отбрана, е парите на първо място да отиват за нашата собствена защита. Ситуацията на границата ни е катастрофална и това е заради политиката, която тази администрация на Белия дом води", категоричен бе Майк Джонсън от Републиканската партия.

Белият дом не е успял да формулира ясна стратегия за това как Украйна да спечели конфликта, смятат още от Републиканската партия.

"В Украйна се бием за нашата държава и свобода. Много е важно до края на тази година да можем да изпратим много силен сигнал за нашето единство към агресора и единството на Украйна, Америка, Европа, целия свободен свят", допълни Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС