Петролът продължава да поевтинява, предлагането изпреварва търсенето

Заради нарастващите руски потоци и по-големият добив в САЩ

13.12.2023 | 10:12 Редактор: Тодор Петров
Петролът продължава да поевтинява, предлагането изпреварва търсенето

Петролът продължи да поевтинява през нощта, тъй като нарастващите руски потоци и по-големият добив в САЩ засилиха опасенията, че предлагането изпреварва търсенето.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше под 73 долара за барел, след като загуби почти 4% във вторник, докато West Texas Intermediate беше близо до 68 долара. Средната седмична стойност на руския износ на суров петрол по море скочи до най-високото ниво от началото на юли, докато САЩ повишиха оценката си за добива през тази година.

Времевите диапазони продължават да сочат свръхпредлагане на пазара. Фючърсите на Brent и WTI са в мечия модел контанго до средата на 2024 г., като незабавните барели са с отстъпки спрямо по-късните. Във вторник 12-месечният спред на WTI се потопи в контанго за първи път от година насам.

Производството на суров петрол в САЩ през 2023 г. се очаква да бъде 12,93 млн. барела дневно, което е с 300 000 барела дневно повече от предишната оценка, съобщи Администрацията за енергийна информация в месечната си прогноза. Отделно от това Американският петролен институт съобщи, че запасите от петрол в хъба Кушинг, Оклахома, са се увеличили с 1,4 млн. барела.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay