Кипърски земеделци излязоха на протест - 70 трактора и 50 пикапа блокираха Президентството

Искат допълнителна финансова подкрепа

12.12.2023 | 17:19 Редактор: Деси Николова
Кипърски земеделци излязоха на протест - 70 трактора и 50 пикапа блокираха Президентството

Кипърски земеделци излязоха на протест пред Президентството с искания за допълнителна финансова подкрепа от правителството за последиците, които изпитват от увеличените производствени разходи, съобщи електронното издание на кипърския в. "Филелефтерос".

Според свидетели на мястото се е образувало напрежение между полицейските служители и демонстрантите, тъй като органите на реда на са позволили на земеделците да продължат напред.

70 трактора и 50 пикапа спряха движението в района, въпреки че кипърското правителство даде предложение за отделяне на 4,3 млн. евро за финансова подкрепа за двата сектора. 

Предложението за отпускане на допълнителни 2,65 млн. евро на зърнопроизводителите и 1,654 млн. евро на производители на картофи беше отправено, при условие че земеделците не протестират, посочва вестникът.

Министърът на земеделието Петрос Ксенофондос предупреди, че ако бъдат осъществени демонстрациите, ще бъде оттеглено решението на правителството. Председателят на Общоземеделската асоциация на Кипър Кириакос Кайлас заяви, че всеки гражданин има правото да изрази своето недоволство, когато не е съгласен с нещо, по най-мирния начин.

"Ние не функционираме под заплаха, винаги работим с оглед на справедливостта на искането. Ще останем тук, докато сумата не бъде увеличена, за да задоволим нуждите на онези, които са останали назад, които ни носят храна на нашата маса", каза Кайлас, цитиран от БТА.

Първоначалното решение на Министерския съвет беше да отпусне сума от 574 358 евро на зърнопроизводителите, като за производителите на картофи беше решено да не се предоставя никаква помощ. Според правителството увлечението на производствените разходи за картофи е било компенсирано от паралелно увеличение на продажната цена за потребителите.

Снимка: БГНЕС