Зеленски каза каква е числеността на Сухопътните войски на Украйна

Мобилизационният план в страната все още не е завършен

12.12.2023 | 12:42 Редактор: Вяра Димова
Зеленски каза каква е числеността на Сухопътните войски на Украйна

Числеността на Сухопътните войски на Украйна към момента надхвърля 600 хиляди души. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в своя канал в Telegram.

"Украинските сухопътни сили. Около 600 хиляди войници от различни родове войски", написа той.

По-рано украинските медии писаха, че към януари 2022 г. числеността на Сухопътните войски не надвишава 250 хиляди души. Сухопътните войски са най-големия род на украинските въоръжени сили. Включва ПВО, артилерия, механизирани бригади, свързочни бригади и други части.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров отбеляза на 6 септември, че числеността на въоръжените сили на Украйна се е увеличила повече от три пъти от февруари 2022 г. - от 261 хил. души на повече от 800 хил.

"Повече от 1 милион души днес са в сферата на сигурността и отбраната, от които повече от 800 хиляди във ВСУ", отбеляза той.

През ноември бившият началник на пресслужбата на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Владислав Селезньов заяви, че в украинската армия служат общо 1,3 милиона души. Преди началото на руската инвазия във въоръжените сили на Украйна са служили около 200 хиляди души (от които 126 хиляди в сухопътните войски), а общо 255 хиляди души са били на служба в армията. След избухването на военните действия в Украйна беше обявена обща мобилизация, а на мъжете от 18 до 60 години беше забранено да напускат страната, припомня "Фокус".

Украинското министерство на отбраната обяви в края на август 2023 г., че мобилизационният план в страната все още не е завършен. Заместник-началникът на ведомството Наталия Калмикова съобщи, че "стотици хиляди хора" се опитват да избегнат наборната служба.

Снимки: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Много вожд малко индианец е тяхната....данните показват друго от това което зелето твърди! Ако имаха 600к нямаше да отстъпват по целия фронт. Сигнализирай за неуместен коментар