Без съгласие по регламента за новите геномни техники, България гласува "въздържал се"

"ГМО отдавна е отречено и забравено", каза министър Вътев

11.12.2023 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

Решаващи гласувания в Брюксел по предложението на Еврокомисията за разрешаването на отглеждането на нови ГМО растения и фуражи. Министърът на земеделието Кирил Вътев ще представи позицията на България. След протести на производители и потребители, страната ни реши да гласува "въздържал се".

Земеделските министри не постигнаха политическо съгласие по предложение на Европейската комисия, което би позволило на нов вид генно модифицирани растения,  произведени с нови геномни техники, да избегнат тестовете за безопасност, въпреки настояването на испанското председателство. 

"Българското и европейското законодателство към момента ограничават отглеждането на ГМО култури и разпространението им в околната среда. Позволен е само вносът им у нас", уточни министърът на земеделието Кирил Вътев.

Дебатът "за" или "против" подкрепа на новия регламент за отглеждането на ГМО култури и фуражи беше разгорещен.

"Един депутат ни нанесе "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта д-р Светла Николова от  сдружение "Агролинк".

Предложените проекти за гласуване на европейско ниво въвеждат нова терминология. Министърът на земеделието Кирил Вътев обаче не е съгласен с това твърдение.

"ГМО отдавна е отречено и забравено", каза Вътев.

До момента за новите геномни техники са постъпили над 1400 патента от 4 мултинационлани гиганта, които в момента контролират целия процес на отглеждането и предлагането на генномодифицирани продукти по целия свят. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Охоо
преди 4 месеца
Последното изречение обяснява всичко и най- вече защо ЕС трябва да отглежда и консумира ГМО. Сигнализирай за неуместен коментар