Египет е в тежка криза, над 35 млн. души преживяват с около $2 на ден

Много от местните не могат да си позволят обикновена закуска, каза собственик на ресторант

11.12.2023 | 17:44 Редактор: Вяра Димова
Египет е в тежка криза, над 35 млн. души преживяват с около $2 на ден

Рамадан Мо Нуа си е поръчал традиционната за Египет закуска с бобено пюре и малка салата. Храната в този ресторант в покрайнините на Кайро за него е безплатна. Иначе 75-годишният мъж така и не би могъл да си я позволи. За да изкара няколко египетски лири, той продава носни кърпички на улицата.

"Получавам съвсем малка пенсия, с нея не мога да си платя дори само сметката за тока", казва мъжът пред АРД. Той и жена му живеят в една-единствена стая.

"Хора с добри сърца ми дават малки дарения. Освен божията благодат, не притежавам нищо друго", добавя той.

Мо Нуа живее от ден за ден. Много хора в квартала, който дори е сред по-добрите, са толкова бедни, че не могат да си позволят и най-евтината египетска закуска. Затова собственикът на ресторанта Мохамед Радван често раздава безплатна храна.

"Трябва да помагаме на нуждаещите се. Ако дойде някой и ти каже: "Имам нужда да хапна нещо", не можеш да откажеш", казва той.

Икономиката на страната е в сериозна криза. Само за последната година египетската лира е загубила близо половината от стойността си. Въпреки това заплатите не са били увеличавани. Всички усещат икономическите трудности, включително и собственикът на ресторанта. Цените на продуктите се покачват всеки ден.

Мохамед Радван се опитва да задържи клиентите си по този начин. Ресторантът ме е популярен, при това не само сред онези, които се хранят безплатно.

"Религията ни повелява да даряваме и да даваме милостиня. Мюсюлманинът е длъжен да помага на нуждаещите се, независимо дали са мюсюлмани или не. Това не е финансова загуба, защото всичко е в Божиите ръце", обяснява собственикът на ресторанта пред АРД, цитиран от DW.

В това са убедени и много други египтяни. Вярват в Бога, защото почти не им е останала друга възможност. Според официалните данни една трета от населението живее под прага на бедността. Това означава, че над 35 млн. души преживяват с около 2 долара на ден. Или дори с по-малко. Те не получават почти никаква помощ от държавата. Тя е почти банкрутирала.

Снимка: БГНЕС