Българин предпочете Газа пред евакуацията, докато хиляди чакат за спасение в Египет

Палестинският Червен кръст е посрещнал още 55 камиона с хуманитарна помощ

02.11.2023 | 14:01 Редактор: Елеонора Танева

Около 7000 души с чуждестранни паспорти от 60 държави са събрани пред граничния пункт "Рафах" в очакване да напуснат обсадената Ивица Газа и да преминат в Египет. До вчера вечерта бяха евакуирани стотици хора, сред тях 76 ранени палестинци и 335 чужди граждани. В това число са и 36 български граждани и членове на семействата им.

От българското външно министерство съобщиха снощи, че българските граждани и семействата им вече са в безопасност в Египет. Един българин е останал в Газа по собствено желание. 

Египет покани представители на посолствата в Кайро, за да ги информира за документите, необходими за влизане в страната от палестинската територия, на която военните действия продължават. 

Палестинският Червен кръст е посрещнал още 55 камиона с хуманитарна помощ и така те стават общо над 270. Според хуманитарните работници това все още е по-малко от необходимото. 

Израел продължава обсадата и масираните въздушни удари след терористичното нападение на групировката "Хамас" от 7 октомври, при което бяха убити повече от 1400 души, а около 240 бяха отведени в Газа като заложници. 

"Заложниците са един сложен въпрос. "Хамас" обяви, че ще бъдат освободени, въпросът е кои - дали с двойно гражданство или с еднолично гражданство", коментира журналистът Весела Райчинова.

Здравните власти в Ивицата Газа твърдят, че от началото на войната там са загинали близо 8800 души. Израелските сили обявиха, че са пробили защитната линия на "Хамас" в северната част на Ивицата и обхватът на боевете е разширен. 

Американският президент Джо Байдън приветства отварянето на пункта "Рафах" за евакуация, като Вашингтон продължава да настоява Израел да се придържа към международните закони за защита на цивилните при конфликт.  Според Байдън трябва да има хуманитарна "пауза" във войната.

"Мисля, че се нуждаем от такава пауза. Пауза означава да се даде време за извеждане на заложниците", уточни Байдън. 

От организацията "Лекари без граници" заявиха, че повече от 20 000 ранени остават в Газа - с ограничен достъп до здравни грижи поради обсадата и постоянните бомбардировки.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС