Bloomberg: 183 активни регионални и локални конфликта през 2023 г. - войната се разлива

Последното проучване показва 14% увеличение на смъртните случаи и 28% на насилствените събития

11.12.2023 | 15:12 Редактор: Вяра Димова
Bloomberg: 183 активни регионални и локални конфликта през 2023 г. - войната се разлива

Според ново авторитетно проучване през 2023 г. в света са активни 183 регионални и локални конфликта, което е най-високият брой за последните три десетилетия, пише колумнистът на Bloomberg Макс Хейстингс. През 1914 г. в Лондон, Париж, Берлин, Санкт Петербург погрешно смятат, че войната ще свърши до началото на коледните празници. Впоследствие войната отне живота на около 20 милиона души. Така че не трябва да се мисли, че съвременните конфликти ще преминат бързо и безболезнено, смята авторът на статията.

Международният институт за стратегически изследвания публикува проучване, което рисува "мрачна картина на нарастващото насилие в много региони". Украйна и Газа са просто най-забележителните примери. Хейстингс пише, че въпреки че светът не е застрашен от нова световна война, ние не трябва да губим бдителността си. Преди избухването на войната през 1914 г. светът не е преживявал голям конфликт в продължение на 100 години, "така че никой от основните играчи не беше достатъчно уплашен", което доведе до това развитие. Сега ситуацията е подобна: големите сили не трябва да подценяват възможността за световна война, причината за която ще бъдат локални и регионални конфликти.

Армения и Азербайджан, Мароко и Алжир, напрежението между Русия и Грузия, Китай и Тайван, конфликтът в Украйна и конфронтацията между Израел и Палестина са само най-забележителните конфликти. Не трябва да забравяме и други проблеми в Близкия изток и на африканския континент, където нивото на бруталност също нараства.

Интензивността на конфликтите нараства от година на година, като последното проучване показва 14% увеличение на смъртните случаи и 28% увеличение на насилствените събития.

Както отбелязва авторът, много територии в света изобщо не са подчинени на правителства и са под контрола на престъпни групировки, което също е повод за безпокойство. Например в Северна и Южна Америка "повечето конфликти са причинени от престъпни съперничества, особено тези, свързани с търговията с наркотици".

В Евразия причината за конфликтите често е преразпределението на територии след разпадането на СССР. Международният институт за стратегически изследвания пише, че "войната между Русия и Украйна променя регионалната и глобалната сигурност и икономическия ред", предаде "Фокус".

Миротворците на ООН участват в разрешаването на конфликти, но техните действия често се нарушават от държавите и не носят желаните резултати. Това ясно се вижда в примера на Съединените щати, Русия и Китай, които използват правото на вето, за да попречат взаимно да постигнат целите си. Макс Хейстингс смята, че "способността на ООН да се намесва ефективно в конфликти ще продължи да намалява".

Снимка: БГНЕС