Politico: САЩ поставиха краен срок на Израел да приключи войната срещу "Хамас"

Администрацията на Байдън вече е уведомила страната

08.12.2023 | 21:23 Редактор: Вяра Димова
Politico: САЩ поставиха краен срок на Израел да приключи войната срещу

Позовавайки се на трима анонимни служители в Тел Авив, американската редакция на Politico съобщава, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е уведомила Израел, че трябва да приключи войната срещу "Хамас" в Газа до края на 2023 г.

Американското издание отбелязва като предупреждение съобщеното през миналата седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Израел вероятно разполага със "седмици", за да приключи с бойните действия, но също така подчертава вчерашните коментари на заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, че Вашингтон не е дал "твърд краен срок" на Йерусалим.

Високопоставен израелски служител изглежда отхвърля перспективата за краен срок от страна на САЩ, допълва The Times of Israel.

"Те ни посъветваха да не влизаме в Газа, но ние го направихме", заявява служителят пред Politico, цитиран от "Фокус".

"Влязохме в Газа, защото това беше единственият начин да унищожим "Хамас" и да освободим заложниците си. Казаха ни: "Не влизайте в тунелите на терористите". Но ако не влезем в тунелите на терористите, няма как да унищожим "Хамас". Казаха ни да не влизаме в болниците, въпреки че те се използват от "Хамас" като командни и контролни центрове, но ние влязохме в тези болници и направихме това, което трябваше да направим. Ще направим това, което трябва да направим, за да постигнем решителна победа", добавя служителят.

Снимка: БГНЕС