Украйна: Влизаме в ЕС, иначе ще има разрушителните последици

Въпросът е дали някой е в състояние да забави този процес, заяви Кулеба

11.12.2023 | 12:07 Редактор: Тодор Петров
Украйна: Влизаме в ЕС, иначе ще има разрушителните последици

Украйна ще се присъедини към ЕС, въпросът е дали някой е в състояние да забави този процес, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба при пристигането си за участие в заседанието на своите европейски колеги в Брюксел.

Той отчете, че Киев изпълнява поставените условия и вече са приети три от четирите ключови законодателни промени, свързани с борбата с корупцията и правата на малцинствата. По неговите думи Европейският съвет тази седмица следва да приеме исторически решения, свързани с разширяването на ЕС и предупреди, че иначе последиците ще бъдат тежки.

Не мога да си представя разрушителните последици, ако Европейският съвет не успее да приеме тези решения - не само за Украйна, а и в по-широк план за разширяването на ЕС, каза Кулеба. По неговите думи за украинците би било много демотивиращо, ако ЕС не може да изпълни дадените обещания.

Според Кулеба изпълняването на поставените условия от Киев би трябвало да доведе до отпадане на причините Унгария да се въздържа да подкрепи началото на присъединителните преговори с неговата страна.

Той посочи, че решение очакват въпросите за преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС, за осигуряване на европейска финансова и военна помощ за Киев, за налагане на още санкции срещу Москва, предаде БТА.

"Имаме нужда от изтребители F-16, от дронове и постоянни доставки на боеприпаси, от още системи за противовъздушна отбрана", обобщи Кулеба.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Хахахахаха, тоя не е наред с главата! Ще види европейски съюз след минимум 20 години... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 месеца
Ние сме най-бедната страна в ЕС, но от нашите нужди никой не се интересува,а Украйна дори не е член на съюза и се ползва с привилегии, каквито за останалите няма. Сигнализирай за неуместен коментар