Зеленски с телефонна молба към Макрон за неотложните нужди на Украйна във войната

Украинският президент е коментирал с френския си колега и бъдещото разширяване на ЕС

10.12.2023 | 20:38 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски с телефонна молба към Макрон за неотложните нужди на Украйна във войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е обсъдил в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон по време на посещението си в Аржентина следващия пакет военна помощ от Париж за Киев, предаде Укринформ. За това е съобщил самият Зеленски в своя канал в приложението Telegram.

В Буенос Айрес украинският президент присъства днес на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей.

"Информирах Еманюел за развитието на бойните действия на фронта и му благодарих за цялата военна помощ, осигурена ни от Франция досега. Обсъдихме неотложните нужди и следващия пакет от френската военна помощ, който ще засили значително украинската огнева мощ. Благодарих му за подготовката на украинските пилоти и отношението към тях по време на втората тренировъчна програма по управлението на изтребителите F-16. Говорихме за това как работи "зърненият коридор", през който - въпреки усилията на Русия - досега са превозени 7,5 милиона тона стоки", написа държавният глава на Украйна, цитиран от БТА.

Зеленски отбеляза, че е подчертал важността от започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, което трябва да бъде одобрено от Европейския съвет. Според него това ще повлияе положително на мотивацията на украинското общество и на армията на страната.

"Относно този въпрос аз ценя високо усилията на президента Макрон за гарантиране на единодушие в ЕС", добави Зеленски.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не, Зелен
преди 4 месеца
Няма ЕС да плаща дълговете на Украйна. България няма да ги плаща. Франция, ако иска. Сигнализирай за неуместен коментар