Лавров: Украинците да признаят колко дълбоко са затънали заради американците

Външният министър разкритикува Израел за колективното наказание на палестинския народ

10.12.2023 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева
Лавров: Украинците да признаят колко дълбоко са затънали заради американците

Руският външен министър Сергей Лавров изрази мнение, че Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна и ако се наложи да се преговаря за мир, то тогава Киев трябва да промени собствения си президентски указ, който забранява преговори с Путин. В края на януари тази година украинският президент Володимир Зеленски потвърди отказа си от преговори с руския държавен глава.

"Украинците сами трябва да признаят колко дълбоко са затънали там, където ги поставиха американците", каза външният министър на Русия, цитиран от БТА. Попитан за това какви са дипломатическите вероятности да се прекрати огънят, както и да се сключи мир, той заяви: "Трябва да се обадите на г-н Зеленски, защото преди година и половина той подписа указ, забраняващ преговорите с Путин".

Лавров коментира и войната на Израел срещу "Хамас". По думите му не е приемливо Израел да използва терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври като оправдание за колективното наказание на палестинския народ и призова за присъствието на международни наблюдатели на мястото на събитията в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Снимка: БГНЕС