Децата на Наргес Мохамади получиха нобеловата ѝ награда за мир, тя написа реч в затвора в Техеран

Тя призовава международната общност да направи повече за човешките права

10.12.2023 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева
Децата на Наргес Мохамади получиха нобеловата ѝ награда за мир, тя написа реч в затвора в Техеран

В норвежката столица Осло се състоя церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир. 

Още в началото на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди отличието на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която от години се намира ирански затвор.  Затова днес на церемонията по връчване на отличието присъстваха само децата на Мохамади и нейният съпруг, но не и лауреатката, предаде Франс прес.

Децата на Мохамади прочетоха от името на майка си традиционната реч на нобеловия лауреат. В нея тя критикува "тираничния религиозен и женомразки режим в Иран".


    
Мохамади е яростна противничка на носенето на хиджаб и смъртното наказание в Иран. Тя беше задържана за пореден път в родината си през 2021 г. по нови обвинения, произтичащи от дейността ѝ, и оттогава се намира в затвора "Евин" в Техеран, припомня БТА.

Церемонията по връчването на Нобеловата награза за мир се провежда по традиция в кметството на Осло и на нея присъстват членовете на норвежкото кралско семейство, известни дейци и близки на лауратите, припомня Франс прес.

Нобеловата награда за мир беше предадена на децата на Мохамади – 17-годишните близнаци Али и Киана – от председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Близнаците от 2015 г. живеят в изгнание във Франция с баща си.

Децата на Мохамади, облечени в черно, прочетоха на френски език словото на майка си, което тя е написала в затворническата килия и което е успяла да им предаде тайно.

"Аз съм жена от Близкия изток, произлязла от район, който въпреки че е наследник на богата цивилизация, днес е в капана на войната и в плен на пламъците на тероризма и екстремизма. Аз съм иранска жена, която е горда и за която е чест да дава своя принос за тази цивилизация, която днес е жертва на потисничеството на един тираничен религиозен и женомразки режим",  казва Мохамади. Тя припомня, че нейната нобелова реч е написана "зад високите студени стени на затвора".

В речта си призовава международната общност да направи повече за човешките права.

На днешната церемония мястото, на което трябваше да седи Мохамади, остана празно, а над него имаше поставен неин портрет.

Иранската активистка, която е на 51 години, е едно от основните лица на протеството движение "Жени, живот, свобода" в Иран. То се зароди след смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини, настъпила след арестуването й в Техеран за нарушаване на иранските правила за носене на хиджаб. По време на протестите жени започнаха демонстративно да свалят хиджабите си, да си режат косите, да организират шествия по улиците на иранските градове.

Снимки: БГНЕС