Добивът на какао удари 13-годишно дъно, суша и наводнения съсипват реколтата

Цените на едро в Ню Йорк са най-високи от 46 години насам

10.12.2023 | 11:17 Редактор: Елеонора Танева
Добивът на какао удари 13-годишно дъно, суша и наводнения съсипват реколтата

Опустошени и гниещи какаови дървета във ферми в Кот д'Ивоар. Заедно с Гана са най-големите производители на какао. В тези райони се разразява климатична криза с последици за глобалната инфлация на храните и увеличението на нужните  разходи за живот. Прекалено многото дъждове намаляват производството и забавят събирането на реколтата, а недостигът на суровини води до покачване на цените на едро в Ню Йорк до най-високите им стойности от 46 години насам.

Общият обем на валежите в Западна Африка от началото на дъждовния сезон на 1-ви май досега е над два пъти по-голям от средната стойност за последните 30 години, според данни на Maxar Technologies Inc. Щетите върху добивите се усложняват от продължителната борба на производителите за заплащане, което им оставя малко пари, които да вложат обратно в парцелите си.

Това е основният период за прибиране на реколтата, а постоянните наводнения превръщат черните пътища в непроходими блата, повалят цветовете, преди да са поникнали, и подпомагат размножаването на гъбична инфекция, която превръща шушулките с размер на топка за ръгби в черна каша.

Очаква се производството в Гана да бъде най-ниското от 13 години насам, а в Кот д'Ивоар - най-малкото от седем години насам, въз основа на данните, предоставени от търговци и износители. По данни на Международната организация за какаото тези страни произвеждат общо около 60% от световното производство на какаови зърна.

По това време на годината преработвателните предприятия в Сан Педро, главния експортен център на Кот д'Ивоар, трябва да работят на пълни обороти, за да почистят, опушат и опаковат зърната в 65-килограмови ютени торби, готови за изпращане.

Общият брой на пристигащите в пристанището през сезона, започнал на 1 октомври, възлиза на 479 449 тона в сравнение с приблизително 707 200 тона преди година. Това е спад от 32%.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС