Уникална образователна система прави естонските ученици в пъти по-добри от българските

Всяка година дават отлични резултати в международните сравнителни изследвания PISA

08.12.2023 | 12:13 Редактор: Деси Николова
Уникална образователна система прави естонските ученици в пъти по-добри от българските

В Естония съществува т.нар. единно училище. Всички деца там учат заедно от първи до девети клас, без да бъдат разделяни според нивото на постиженията им. Естонският експерт на PISA Гунда Тире, цитирана от обществено-правната медия АРД, твърди, че това е една от най-важните причини за успеха в образованието.

"Ние полагаме усилия всички наши деца да се справят с учебния материал", казва Тире. "Онези, които се нуждаят от малко повече помощ, получават индивидуална подкрепа." За тази цел са създадени центрове за консултации. Никъде другаде в Европа не съществува нещо подобно.

Индивидуалната подкрепа като ключ към успеха

Тази индивидуална подкрепа в крайна сметка намалява слабите резултати, а в същото време увеличава добрите постижения. Друго предимство на естонската система е, че учителите имат право сами да решават как точно да организират уроците си и да модифицират общите учебни програми в зависимост от конкретните потребности на класа.

"Разбира се, учениците трябва да постигнат определени общи цели", казва Каролина Ремет. "Но аз решавам как да стане това. Имам учебник и план. Но винаги мога сама да определям в какъв ред да става това", споделя естонската учителка пред АРД. Естонската образователна система е гъвкава и в друго отношение. Колко учители да преподават в дадено училище и колко училища да има в дадена община – се решава не от министерството, а на местно ниво.

Всичко това говори, че учителите се ползват с голямо доверие по отношение на организацията на учебния процес. Заплатите в страната обаче не са високи, а недостигът на учители също е проблем, информира DW.

Детската градина като образователна институция

Кристина Калас, сегашният министър на образованието, добавя един друг важен фактор за естонските успехи: "Подготовката на децата за учене е част от ранното детско образование".

"Три четвърти от нашите двегодишни деца ходят на предучилищна подготовка - това е детската градина, която ние разглеждаме като образователна институция: с учебна програма и изисквания за квалификация на възпитателите", обяснява Калас пред АРД.

Припомняме, че Българските ученици са на дъното на класацията по математика и четене в Европейския съюз. Това сочат последните резултати от международния тест PISA, който проверява уменията на 6107 деца от 202 училища.

Снимка: БГНЕС