Посещението на Ердоган в Гърция започна при драконовски мерки за сигурност

Турският президент беше посрещнат от министъра на външните работи

07.12.2023 | 14:08 Редактор: Искра Ангелова
Посещението на Ердоган в Гърция започна при драконовски мерки за сигурност

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Атина малко по-рано от обявеното. Около 10:00 ч. - един час преди обявеното - той кацна на международното летище Елефтериос Венизелос в Атина. Турският президент беше посрещнат от министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис и турския посланик в Атина.

Програмата на Ердоган в Атина бе предварително обявена и графикът ще бъде стриктно спазван. В 11:30 ч. турският президент се срещна с президента на републиката Катерина Сакеларопулу в президентския дворец. След това той се отправи към имението "Максиму", където се срещна с Кириакос Мицотакис в рамките на петото заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция. По време на заседанието с Мицотакис се очаква да бъдат подписани спогодби, меморандуми и съвместни декларации в сферите на икономическото и търговското сътрудничество, здравеопазването, образованието, туризма, спорта, научните изследвания и технологиите, както и на селското стопанство.

Както пишат гръцките медии през последните седмици, съществуват очаквания, че по време на посещението на Ердоган е възможно да бъде подписан и меморандум за разбирателство в борбата с нелегалната миграция.

След това са предвидени съвместни изявления на министър-председателя и турския президент и работен обяд на пленарната сесия на Висшия съвет за сътрудничество. В 11:30 ч. министърът на националната отбрана Никос Дендиас се срещна срещне с турския си колега Яшар Гюлер в Клуба на офицерите от въоръжените сили.

Половин час по-късно беше срещата на министъра на икономиката и финансите Костис Хацидакис с турския му колега Мехмет Шимшек, на заместник-министрите на външните работи К. Фрагогианис и А. Пападопулос с турския заместник-министър на външните работи Бурак Акчапар, на министъра на имиграцията и убежището Д. Кайридис, на министъра на защитата на гражданите Г. Иконому, министъра на отбраната, министъра на сигурността, министъра на правосъдието, министъра на отбраната на Гърция и министъра на корабоплаването  Христос  Стилианидес с министъра на вътрешните работи на Турция Али Ерликая, министъра на туризма Олга  Кефалогиани и министъра на културата Мендони с министъра на културата на Турция Мехмет Нури Ерсой и министъра на образованието Костис Пиеракакис с турския си колега Юсуф Текин, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Петото заседание на Съвета за високо сътрудничество между Гърция и Турция се проведе в 12:15 ч. Мерките за сигурност са особено строги в Атина днес заради пристигането на турския държавен глава.

За  неговото посещение са въведени правила за движение по пътищата, забрана за публични събирания, дронове, хеликоптери, снайперисти и повече от 3500 полицейски служители. Националната служба за сигурност, силите за борба с тероризма и за сигурност също са в готовност, а засилени мерки за сигурност ще бъдат приложени на много централни улици в гръцката столица. 

Следва да се отбележи, че подобни мерки бяха приложени преди 6 години, когато се състоя последното посещение на Реджеп Тайип Ердоган. С решение на генералния директор на полицията в Атика беше обявено, че по време на официалното посещение на турския президент се забраняват всички публични събирания на открито в периода от 06:00 ч. сутринта до 18:00 ч. следобед от съображения за обществена сигурност.

В участъка на Атики Одос от международното летище в Атина Елефтериос Венизелос движението е спряно.

Според пътната полиция на моменти ще има постепенно и временно спиране на движението, както и забрана за спиране и паркиране на различни места от пътната мрежа в по-широкия район на Централна Атина.

Очакванията за напредък в традиционно сложните гръцко-турски отношения нараснаха след затоплянето на връзките между Атина и Анкара, особено след разрушителните земетресения в Турция през февруари, когато Гърция предложи помощ, която турската страна прие. От своя страна Турция предостави подкрепа на Гърция по време на опустошителните пожари през лятото и предложи помощ за справяне с последствията от наводненията през септември

Снимка: БГНЕС