Франция замразява авоарите на лидера на "Хамас"

Засега не се уточнява на каква сума възлизат те

05.12.2023 | 14:52 Редактор: Деси Николова
Франция замразява авоарите на лидера на

Франция замразява за 6 месеца активите на Яхия Синуар, ръководител на палестинското ислямистко движение "Хамас", смятан за организатор на нападението срещу Израел на 7 октомври, предадоха световните агенции, като цитират указ, публикуван във френския Държавен вестник.

Замразяват се всички активи и икономически ресурси, които принадлежат на Синуар или се намират в негово притежание или под негов контрол, се уточнява в указа на министъра на икономиката, който влиза в сила днес.

Засега няма коментар от министерството и не се уточнява на каква сума възлизат тези активи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

61-годишният Синуар е организатор на нападението на "Хамас" срещу Израел, извършено на 7 октомври. На този ден стотици бойци нахлуха в кибуци, военни бази и на рейв парти в Израел, извършвайки най-тежкото нападение срещу цивилни в страната от създаването ѝ през 1948 г. Според Израел броят на жертвите е 1200.

На 13 ноември Париж обяви, че замразява за 6 месеца авоарите на военния командир на "Хамас" Мохамед Деиф и на неговия заместник Маруан Иса, припомня Ройтерс. Деиф е в списъка на най-издирваните от САЩ международни терористи.

Лондон вече наложи санкции, включващи замразяване на авоари и забрана за пътувания, на четирима лидери на "Хамас", включително Деиф и Синуар, както и на две лица, обвинени, че финансират групировката.

Снимка: БГНЕС