Непалски наемници са убити в Украйна, Катманду настоява Москва да спре с вербуването

Правителството на Непал е поискало от Русия да обезщети семействата на жертвите

05.12.2023 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
Непалски наемници са убити в Украйна, Катманду настоява Москва да спре с вербуването

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил "задържан, след като е бил вербуван в руската армия". Това съобщиха непалските власти, цитирани от Франс прес.

Катманду настоява Москва да спре да използва непалски наемници и да изпрати всички непалски военнослужещи в родината.

През август Катманду издаде предупреждение, в което призовава гражданите на страната да не участват в договори, свързани със сигурността, в разкъсвани от войни държави.

"Правителството на Непал е поискало от руското правителство да репатрира телата на жертвите в Непал и да обезщети семействата на жертвите. Непал е поискал от руското правителство да не наема граждани на Непал и да ги върне възможно най-скоро, ако са наети", заявиха от непалското външно министерството, предаде БТА.

Непал е хималайска държава, намираща се на повече от 5350 километра от Украйна, а повечето жители изповядват хиндуистка религия.

Много непалци отиват в чужбина, за да печелят пари, и паричните преводи са от решаващо значение за икономиката на страната, отбелязва АФП. Непалските гурки служат в британската армия още от началото 1815 г., като имат репутацията на безстрашни бойци.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
hahah
преди 4 месеца
Сигурно ще са съгласни, ако бяха наети от Украйна! Сигнализирай за неуместен коментар