Украйна изтощава системите за ПВО на Русия с неизвестни реактивни дронове

Нито една държава не е обявила официално за доставката, пише Defence Express

04.12.2023 | 11:17 Редактор: Вяра Димова
Украйна изтощава системите за ПВО на Русия с неизвестни реактивни дронове

Снимки от отломки показват, че Украйна разполага с реактивни дронове ADM - 160 MALD, пише украинското издание Defence Express. Те са американско производство, пускат се от самолет и целта им е да привличат и изтощават системите за противовъздушна отбрана (ПВО). Мистерията в случая е, че не е ясно откъде Украйна е получила тези дронове, нито с какъв самолет се пускат те.

Досега нито една държава не е обявила официално за доставката на тези дронове на Украйна. Руски източници споменават за втори път за останки от тях - за първи път за използването на ADM - 160 MALD има данни от май 2023 година.

Военните експерти уточняват, че тези реактивни дронове са с дължина от малко над 2 метра и тегло от 45 килограма. Те обаче са способни да прелят разстояние между 460 и 570 километра и на радарите да симулират сянката на крилата ракета. Обикновено американските военни използват няколко платформи за изстрелването на тези дронове - самолети F-15, F-16, F-22, F-35, P-8A Poseidon, свръхзвуковите бомбардировачи B-1B и B-52, както и на дроновете MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper.

Усилията и на Украйна, и на Русия да неутрализират противовъздушните си системи са едни от най-съществените в тази война, пише британското военно разузнаване в своята сводка за бойните действия в Украйна. Според експертите Русия има ефективна система за отбрана - "Тор", която е с малък обсег на действие (до 15 км), но защитава успешно предната фронтова линия - основно от украинските дронове.

Едно от основните ограничения на системата е издръжливостта на обслужващия персонал, казват още британските разузнавачи и подчертават, че системата се управлява от трима души и поддържането им в състояние на максимална концентрация за дълго време е действително екстремен тест за издръжливост.

Украинската защита също е ефективна, сочат данни на Института за изучаване на войната (ISW). Те цитират говорителя на Таврийската военна групировка Олександър Щупун, който отбелязва, че украинските ПВО успяват да свалят хеликоптерите Ка-52 и Ми-24, щом влязат техния обсег. По тази причина Русия започна да използва щурмовите самолети Су-34 и Су-35 за удари от дълбочина 50-70 км от фронтовата линия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС