Какво е сибирски студ - термометрите отчетоха минус 56 градуса

Виелици покриха Москва с рекордни снеговалежи, стотици полети са забавени

04.12.2023 | 19:25 Редактор: Вяра Димова
Какво е сибирски студ - термометрите отчетоха минус 56 градуса

Температурите в части от Сибир паднаха до минус 56 градуса по Целзий, докато виелици покриваха Москва с рекордни снеговалежи и принудиха летищата да забавят стотици полети, пише Reuters. В Република Саха (Якутия), разположена в североизточната част на Сибир и където се намира Якутск, един от най-студените градове в света, температурите паднаха под минус 50 градуса, според метеорологичните станции в региона.

В Оймякон, област в Саха, вечерта на 4 декември температурата е минус 56 градуса, но се усеща като минус 60 градуса заради вятъра и влажността.

"В европейската част на Русия, в териториите на Урал и Сибир, студовете се очаква да се засилят през първата седмица на декември", съобщава националната метеорологична служба на Русия. Почти цялата Саха се намира в зоната на вечната замръзналост. В столицата на региона Якутск, която се намира на около 5000 км източно от Москва, температурата е измерена температура от около минус 44 до минус 47 градуса, предаде "Фокус".

Температури от минус 50 градуса са станали по-рядко срещани през последните години поради изменението на климата, като вечната замръзналост показва все по-големи признаци на размразяване. В руската столица някои от най-големите снеговалежи, наблюдавани някога на 3 декември, оставиха части от Москва покрити с преспи от над 35 см сняг.

Температурите в Москва и района около столицата се очаква да паднат до около минус 20 градуса по-късно тази седмица. В Урал се очаква температурите да паднат до минус 40 градуса.

Снимка: БГНЕС