Корупция, измами, злоупотреби: Нов старт на делото срещу Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател отрича обвиненията

04.12.2023 | 17:15 Редактор: Толя Стоянова
Корупция, измами, злоупотреби: Нов старт на делото срещу Бенямин Нетаняху

В разгара на войната срещу "Хамас" процесът за корупция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху беше възобновен в Ерусалим, около два месеца след като беше спрян след кървавото нападение на палестинското ислямистко движение на 7 октомври. Срещу 74-годишния Бенямин Нетаняху са повдигнати обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие по три дела - обвинения, които той отрича.

По делото, което се разглежда отново от съда в Ерусалим, Нетаняху е заподозрян, че се е опитал да осигури благоприятно отразяване на новинарския уебсайт Walla в замяна на правителствени услуги, които биха могли да донесат стотици милиони долара на шефът на основната израелска телекомуникационна група Bezek и на Walla Шаул Елович, предаде АФП.

В друг случай той е обвинен, че е получил голямо количество "подаръци" на стойност около 700 000 шекела (около 176 000 евро) от заможни личности. Тези подкупи са били под формата на пури, бутилки шампанско и бижута, раздадени между 2007 г. и 2016 г., информира БГНЕС.

Сред предполагаемите му благодетели е израелският холивудски магнат Арнон Милчан, продуцент на филмите "Бразилия", "JFK", "Хубава жена" и "Убийци по рождение". Нетаняху е заподозрян, че е насърчил данъчна разпоредба, която е могла да донесе на Милчан милиони долари. Въпреки това Министерството на финансите наложи вето върху нея. Министър-председателят твърди, че просто е приел непоискани подаръци от приятели и смята, че е жертва на лов на вещици. Според израелската преса той няма да бъде призован веднага, но може да се яви, за да даде показания след няколко месеца.

Процесът срещу него, който започна през 2020 г., е първият в Израел за действащ министър-председател.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Тоя мястото му е в клетка в Хага.... Сигнализирай за неуместен коментар