Рядка находка: Иманяр откри сребърни монети отпреди хилядолетие

Сечени са по време на управлението на княз Самбор I

03.12.2023 | 16:35 Редактор: Толя Стоянова
Рядка находка: Иманяр откри сребърни монети отпреди хилядолетие

В Полша иманяр от Варминско-Мазурския регион намери редки средновековни монети, които са на хиляда години. Местният историк Яцек Дроздовски откри 13 сребърни денарии с помощта на метален детектор близо до град Илава. Находката веднага е прехвърлена в музея на град Оструда. Експертите са установили, че иманярът се е натъкнал на денарии от ХI век, сечени по време на управлението на княз Самбор I.

"Монетите бяха на хълм, на дълбочина около 15 сантиметра. Подобна находка е голяма рядкост в нашия район. Аз, разбира се, съм много щастлив и горд", каза Дроздовски.

Музейният специалист Лукаш Шчепански каза, че макар находката да е рядкост, тя се вписва добре в разбирането на учените за историята на региона. На тази територия през ХI-ХII век има мрежа от пруски селища, жителите на които могат да използват денарии в търговията, съобщи Nauka w Polsce.

Денарият първоначално е древноримска монета, която започва да се сече през 3 век пр.н.е. След разпадането на Римската империя през 5 век сл. н. е. много владетели на така наречените варварски кралства започват да секат свои собствени денарии, като вземат за основа римски, гръцки и византийски монети. По-рано мистериозен буркан със злато беше открит близо до полския град Шчечин. На дълбочина 15-20 сантиметра иманярите откриха ръждясала делва със 70 златни монети, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels


1
2 rate up comment rate down comment 0
Друг
преди 4 месеца
За монетите от снимката ли става въпрос? Сигнализирай за неуместен коментар