Предадохме на Турция спасени от контрабанда 2940 антични монети

Те бяха задържани на "Капитан Андреево" през 2018 година при проверка на автомобил

10.01.2023 | 16:28 Редактор: Вяра Димова

Близо 3000 антични бронзови монети бяха официално предадени от Митница Бургас на Република Турция. Те са задържани през 2018 година при рутинна проверка на турски товарен автомобил на ГКПП "Капитан Андреево" и са спасени от контрабанда.

Монетите са отнети в полза на държавата, след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Общата им оценка е 73 500 лв., но експертите ги определят като монетно съкровище с изключително висока историческа стойност.

"Монетите датират от първи, втори век преди Христа и са намерени в районна на древния град Амисос, днешен град Самсун, представляват изображения на божества от двете страни", съобщи зам.-директорът на Митница Бургас, Красимир Фучеджиев.

"Въпросът не се отнася само до предаването на тези монети. За съжаление културното ни наследство се унищожава в целия свят, като се правят незаконни разкопки. Начинът да се противопоставим на това, което се случва, е да обединим силите си. Усилията само на една страна не стигат, за да се противопоставим на този нелегален трафик", добави директорът на дирекция "Борба с незаконния трафик" към Министерство на културата и туризма на Република Турция - Зейнеп Боз.

Снимка: Агенция "Митници"