Столтенберг: Украйна е в критично положение, НАТО трябва да се погрижи за победа над Русия

Колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война, заяви генералният секретар

02.12.2023 | 17:49 Редактор: Тодор Петров
Столтенберг: Украйна е в критично положение, НАТО трябва да се погрижи за победа над Русия

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети. Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

"Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение. Ние работим сериозно в името на тази цел", подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

По думите му доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. 

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
НАТО капут
преди 4 месеца
НАТО най престъпната организация. Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 1
Иван бакалина
преди 4 месеца
НАТО, да се погрижи,случайно да не настъпи котката,че заминахме! Цял свят си отива! Сигнализирай за неуместен коментар
2
16 rate up comment rate down comment 3
Анонимен Антинацист
преди 4 месеца
Щял да работи за победата....Аба репитилска *** досега всичко което пратихте беше изпепелено!!! Вие започнахте тази война, защото искате да подчините целия свят, ама няма да го постигните това нещо!!! Ще бъдите изпепелени и нищо няма да остане от вас!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 4
Румбо
преди 4 месеца
Хохлите щяха уж да побеждават, а вече борбата е за оцеляване... Сигнализирай за неуместен коментар