Япония спира строежа на въглищни централи?

Стреми се да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

02.12.2023 | 10:00 Редактор: Толя Стоянова
Япония спира строежа на въглищни централи?

Японският министър-председател Фумио Кишида обеща да спре изграждането на нови електроцентрали на въглища, в които липсват мерки за намаляване на въглеродните емисии. Изявлението беше направено на срещата на върха за климата, докато Япония, която е силно зависима от вноса на въглища и други изкопаеми горива, се стреми да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

"В съответствие със своя път към нулеви емисии Япония ще прекрати изграждането на нови местни електроцентрали на въглища без ограничения, като същевременно ще осигури стабилни енергийни доставки", заяви Кишида, според стенограмата на речта му, публикувана от японското външно министерство.

Целта за въглеродна неутралност до 2050 г. се споделя от членовете на Г-7 с изключение на Германия, която има по-амбициозен срок до 2045 г., предаде АФП.

Кишида добави, че Япония вече е намалила емисиите на парникови газове с 20% и отбелязва напредък към целта за намаляване на емисиите с 46% до 2030 г. спрямо нивата от 2013 г. За да намали въглеродните емисии, Япония насърчава използването на водород и неговото производно амоняк, като го изгаря заедно с газ и въглища в съществуващите електроцентрали.

Експертите обаче остават скептични. Изследователят в мозъчния тръст за климата E3G Лео Робъртс заяви, че промяната е "задна вратичка" за увеличаване на продължителността на живота на съществуващата "инфраструктура за изкопаеми горива".

Той допълни, че самият амоняк трябва да се произвежда, "което е съвсем друга индустрия и изисква електроенергия за това".

Правителството също така заяви, че ще рестартира повече от японските ядрени реактори, предаде БГНЕС.

След като през март 2011 г. цунами предизвика авария в атомната електроцентрала "Фукушима-1", Япония спря всички свои ядрени реактори, за да преразгледа и засили контрола върху безопасността.

Снимка: БГНЕС