Дипломати: Няма да има решение за България в Шенген следващата седмица

Има реални шансове това да стане до края на годината

01.12.2023 | 20:38 Редактор: Елеонора Танева
Дипломати: Няма да има решение за България в Шенген следващата седмица

Решение за приемането на България в Шенген няма да бъде взето следващата седмица, съобщиха дипломатически източници за БНР. Не се очаква гласуване по въпроса на Съвет "Вътрешни работи" във вторник.

Вместо това, министрите на вътрешните работи на страните членки ще направят преглед на актуалното състояние и оценка на напредъка на България и Румъния по пътя на присъединяването им към пространството за свободно движение.

Решение за присъединяване няма да бъде взето, въпреки че докладът от мисията за установяване на факти, проведена наскоро от Европейската комисия у нас, е изключително положителен. Предстои той да бъде обсъден от министрите и от държавите от ЕС, информира БНР.

Тази мисия бе организирана по настояване на Нидерландия – една от двете страни членки, които се противопоставят на влизането ни в Шенген. Другата е Австрия.

"Тази среща обаче не е последната възможност за положително решение", казват източниците и уточняват, че то може да бъде взето от постоянните представители и на Съвети в друг формат.

Напълно възможно е решение за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде взето до края на годината и от испанското председателство на Съвета на ЕС се надяват да стане така, изтъкнаха дипломатите. Това може да стане и с писмена процедура, без свикване на Съвет в Брюксел.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: БГНЕС