"Филм на ужасите" - СЗО описва гледката в болниците в Газа, трупове са на паркинга

Положението в здравеопазването там вече е катастрофално

01.12.2023 | 17:07 Редактор: Искра Ангелова

Още преди възобновяването на боевете в Газа след едноседмично примирие, здравната система на страната беше почти унищожена, а болниците приличаха на "филм на ужасите", заяви Световната здравна организация (СЗО), предаде АФП.

Когато израелските бомби отново започнаха да валят върху обсадената палестинска територия, служители на СЗО в Газа предупредиха, че положението в здравеопазването там вече е "катастрофално".

"Изключително сме обезпокоени от възобновяването на насилието", заяви Ричард Пиперкорн, представител на СЗО в палестинските територии.

По думите му "здравната система в Газа вече е осакатена от продължаващите военни действия": "Тя не може да си позволи да загуби още болници."

Интензивните боеве избухнаха отново, веднага след изтичането на едноседмичното примирие между Израел и "Хамас". Понастоящем само 18 от 36-те болници в Газа функционират в минимална или частична степен, като трите основни болници в северната част на страната едва функционират, каза Пиперкорн.

"В южната част на Газа 12 болници функционират частично, но са "изключително претоварени. Всички болници страдат от недостиг на консумативи, гориво, храна и дори вода", каза той, като посочи няколко, в които пациентите са два или три пъти повече от леглата.

Капацитетът на болничните легла в Газа е намалял от 3500 на само 1562, въпреки че нуждите са нараснали неимоверно, каза той и добави, че са необходими поне 5000 легла.

"Здравните служби изнемогват", каза Роб Холдън, старши служител на СЗО за извънредни ситуации, който също говори от Газа. Той заяви, че през последните дни той и други служители на СЗО са посетили болницата "Ал Ахли" в град Газа - сравнително малка болница, която изведнъж се оказва единственият център за приемане на пациенти с травми в северната част на страната.

"Това е като филм на ужасите", категоричен бе той. И описа пациентите, които покриват пода, "с най-травматичните наранявания, които можете да си представите".

"Няма място за правостоящи. Подът е просто залят с кръв и пациенти, които лежат и чакат да получат животоспасяваща помощ. Пациентите получават най-добрите възможни грижи, но тъй като много от служителите са били убити или са избягали със семействата си, няма достатъчно хора, които да се грижат за тях, нито достатъчно консумативи", поясни още служителят на СЗО, цитиран от БГНЕС.

В същото време персоналът се бори с нарастващия брой мъртви.

"Това се прави с възможно най-голямо достойнство, но въпреки това телата са подредени на паркинга отвън", казва Холдън.

Снимка: БГНЕС