По-страшно от бомбардировки: СЗО предупреди - повече хора в Газа ще умрат от болести

Трябва да има отново функционираща здравна система, призоваха от организацията

28.11.2023 | 17:16 Редактор: Вяра Димова
По-страшно от бомбардировки: СЗО предупреди - повече хора в Газа ще умрат от болести

Повече хора може да умрат в Ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките, ако здравната система в палестинската територия не бъде възстановена. Това заяви говорител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс. Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на израелските бомбардировки в Газа е потвърдена гибелта на повече от 15 000 души, като около 40% от тях са деца. Има обаче опасения, че още много хора са загинали под развалините.

Израел се е закле да унищожи "Хамас", след като бойци на военизираната групировка, която управлява Ивицата Газа, нахлуха на 7 октомври в Израел, преодолявайки оградата по границата, като убиха около 1200 души и плениха 240.

"В крайна сметка ще видим, че повече хора умират от болести, отколкото от бомбардировките, ако не сме в състояние да направим отново функционираща тази здравна система", заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева, цитирана от БТА.

Тя изрази загриженост за увеличаване на броя на огнищата на инфекциозните заболявания, особено диарийните.

Позовавайки се на доклад на ООН за условията на живот на разселените жители в северната част на Ивицата Газа, Харис каза: "Там няма лекарства, няма ваксинации, няма достъп до безопасна вода и хигиена, нито храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред бебетата".

Тя описа случилото се с болница "Ал Шифа" в северната част на Ивицата Газа като трагедия и изрази загриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински персонал, които са били част от евакуационен конвой на СЗО.

Снимка: БГНЕС