"Хамас" наруши примирието: 3-ма убити и 16 ранени при стрелба с автомат на спирка в Ерусалим

На същото място преди почти една година беше убито 16-годишно момче

30.11.2023 | 14:25 Редактор: Толя Стоянова

Трима души са убити, а 16 са ранени при стрелба на автобусна спирка в Ерусалим. Атаката беше извършена в деня, в който примирието между Израел и палестинската групировка "Хамас" беше удължено.

Атаката е извършена в час пик. Двама терористи пристигнали на мястото и открили огън с автомат М-16 и самоделно оръжие по цивилни хора на спирката. Силите за сигурност помогнали нападателите да бъдат "неутрализирани". По данни, оповестени от израелското контраразузнаване, извършителите са членове на "Хамас", братя, осъждани за тероризъм.

На същото място преди почти една година беше убито 16-годишно момче, а 11 души бяха ранени при бомбена атака. Тя беше извършена часове след като Израел и "Хамас" се съгласиха да удължат примирието помежду си. Това стана след появили се неразбирателства за следващата група заложници, които "Хамас" имаше ангажимент да освободи.

Враждуващите страни обещаха в крайна сметка примирието да трае поне още един ден, но израелските въоръжени сили остават в готовност всеки момент да подновят огъня.

"Ние сме напълно готови да подновим своята операция. При положение, че настоящият срок на примирие изтича, израелската армия е разположена и е в пълна готовност да действа отново в Ивицата Газа", заяви говорителят на израелската армия майор Дорон Шпилман.

В рамките на договореното, 30 палестинци бяха освободени снощи от израелски затвори, а "Хамас" пусна 16 заложници. Сред тях са две жени от руски произход и четирима тайландски граждани. Сред освободените от затвори е и 22-годишната активистка Ахед Тамими, борила се дълго против израелската окупация.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Абе не8астници, примирието го наруши нацисткия режим на Израел с убийството на две 9 годишни деца вчера! Ясно показна екзекуция, едното с директен изстрел в главата. Няма и 10 секунди когато приятелчето го изтегля от улицата и кръвта му вече образува локва и диря... Сигнализирай за неуместен коментар